Podcasts 

Portræt af gæst i Maries Rum

METTE HORN - om sin interesse for den alternative verden, som hun i virkeligheden altid har haft interesse for. Men hun savner et mere fast ståsted. - Nu har jeg meldt mig til et meditationskursus. Det er noget med chakraer, og så er jeg i gang med det, fortæller hun og lader samtidig forstå, at hun savner fællesskabet.

- Se, det er det. For det er sgu også lidt kedeligt, altså. Så sidder jeg der og kan ikke finde ud af at meditere og tænker: Hvad er det, de gør? Hvad er det, jeg skal opleve? Kunne jeg ikke lige så godt gå ind i en kirke og sidde at synge eller være sammen med nogen, der gør noget sammen med nogen?

Udgivet 12. april 2024

Portræt af gæst i Maries Rum

PAPRIKA STEEN - Sådan lyder skuespillerens eget mantra, som hun bruger som en form for livskompas. Det fortæller hun i denne episode af Maries Rum.
- Jeg har en automatreaktion i mig, der siger, at hvis der er noget, jeg ikke kan klare, ikke kan mærke eller bliver bange for at mærke, så kører jeg bare videre med 120 i timen. Og fordi jeg ind i mellem ikke kan mærke mig selv, så kan jeg spørge mig selv: Overlever du nu, Paprika? Eller lever du?

Udgivet 27. marts 2024

Portræt af gæst i Maries Rum

JESPER GRØNKJÆR - Eventyren, forfatteren og tryllekunstneren Jesper Grønkjær fortæller idenne episode af Maries Rum om et menneskeligt møde, der forandrede hans syn på ondskab. Han havde, med en lokal præsts mellemkomst i Honduras, fået sat et møde i stand med en kvinde, der havde begået omkring 400 drab. Kvinden var en frygtet bandeleder, som gik med tilnavnet "Hundjævlen".

- Hun kom hen imod mig. Vi kiggede hinanden i øjnene. Så gav hun mig et kindkys, fortæller Jesper Grønkjær og tilføjer, at det næste, der skete, overraskede ham dybt. For der stod mad på bordet foran dem. De satte sig. Og så siger "Hundjævlen": - Skal vi ikke lige bede bordbøn først?

Udgivet 15. marts 2024

Portræt af gæst i Maries Rum

THOMAS BO LARSEN - Den tro har jeg med mig hver eneste dag. I 30 år af mit liv anede jeg bare ikke, hvad det var. Sådan siger skuespiller Thomas Bo Larsen, gæst i denne episode af Maries Rum. 60-årige Thomas Bo Larsen refererer til den del af sit liv, hvor alkohol og stoffer dominerede hans liv.- Jeg var styret af noget dæmonisk, som er afhængighed. Der handlede det kun om det. Der har du ikke plads til noget, der er større end dig selv.

Udgivet 1. marts 2024

Portræt af gæst i Maries Rum

SYLVESTER LARSEN - Hvem er man som menneske, hvis man ikke kan få børn? Det spørgsmål fyldte hos musikeren, da lægen konkluderede på sædprøven:
- Sandsynligheden for at din kæreste bliver naturligt gravid er nærmest ikke-eksisterende. Sylvester Larsen er søn af den folkekære sanger Kim Larsen. Men nu opstod der med lægens ord en risiko for, at han ikke selv ville være i stand til at give det videre, som han havde fået med fra sine forældre. - Det var et chok for mig. Det var et tab for mig som menneske, hvis ikke jeg kunne reproducere mig selv, fortæller Sylvester Larsen, der husker alle de spørgsmål af eksistentiel karakter, der pludselig meldte sig. - Jeg tænkte, hvad er det så, jeg skal gøre som menneske? Til hvem skal jeg give det videre, jeg har lært? Er det overhovedet interessant for mig at blive ved med at lave musik?

Udgivet 16. februar 2024

Portræt af gæst i Maries Rum

DITLEV TAMM: Jeg kunne ikke holde det løfte jeg gav i kirken, og det har naget mig lige siden. Sådan siger den landskendte juraprofessor, crossdresser og borgerlige debattør Ditlev Tamm om sit første ægteskab, der ikke holdt livet ud.
Han har i sit liv fundet støtte i en af kristendommens pointer om, at vi ikke “strækker til”. - Derfor bliver vores kærlighed også utilstrækkelig. Forskellen på Guds og menneskets kærlighed er, at Guds kærlighed er konstant. Den menneskelige kærlighed kan forsvinde igen, siger Ditlev Tamm. Han mener derfor, at selvom han er et troende menneske, så bør lige præcis ægteskaber indgås borgerligt. - Jeg kunne ikke opfylde det, jeg stod og lovede i kirken; at holde ved et menneske, jeg respekterede dybt og stadigvæk i dag respekterer dybt. Men jeg kunne bare ikke holde ved.

Udgivet 2. februar 2024

Portræt af gæst i Maries Rum

SIGURD BARRET: Kære Gud, vil du ikke godt hjælpe mig? Skyldfølelsen er et tema i musiker og forfatter Sigurd Barretts liv.
For ni år siden var han impliceret i en trafikulykke. Ulykken var så voldsom, at hans kvindelige kollega på passagersædet fik mén for livet. Og selvom Sigurd Barrett har politiets ord for, at han havde kørt efter reglerne, så nager skyldfølelsen alligevel: Vi kan hurtigt – jeg kan i hvert fald – læsse en masse skyld på vores skuldre. Den eneste måde, jeg kan leve med det, er faktisk ved at bede. Det er ved at sige til Gud: Vil du ikke godt hjælpe mig med ikke at føle den skyld for de her ting, for jeg kan ikke bære det.

Udgivet 19. januar 2024

Portræt af gæst i Maries Rum

NICOLAS BRO, skuespiller, fortæller om sit liv med angst:  Angsten har forfulgt mig, og den er stadig en del af mig, siger han i programmet og beskriver, hvordan han i dag er i stand til at leve med den - og genkende den, når den kommer. - Jeg lærte at omfavne den. Angstens natur flytter jo rundt, så hvis man afviser den ved en dør, så kommer den bare ind ad en anden. Så det nytter ikke noget. Man må ligesom åbne den første dør og sige: Kom! Kom indenfor!

Udgivet 5. januar 2024

Portræt af gæst i Maries Rum

NYTÅR I MARIES RUM - Genhør fem opsigtsvækkende klip fra Maries Rum i året der gik. Fire af programmets faste præster og vores vært ønsker hinanden og lytterne GODT NYTÅR med en årskavalkade, hvor de hver har valgt ét klip fra årets løb, der har givet dem særlig grund til eftertanke.

Udgivet 29. december 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

JUL I MARIES RUM - Er julesalmerne for sødladne og sentimentale? Eller er det smukke salmer, der tilbyder håb? Det er et af temaerne i den juleepisode af Maries Rum, der netop er udkommet. I programmet taler de faste præster også om julemagi - kan Jesus vise sig på Vesterbro? Og vi hører om præsternes overvejelser før årets juleprædiken.

Udgivet 22. december 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

METTE GRITH STAGE, forsvarsadvokat. Tror på Gud. Hun beder aftenbøn hver aften. Og så er hendes arbejde at forsvare de mennesker, der står tiltalt for de frygteligste forbrydelser.  Jeg brænder for mit arbejde, og jeg synes, at det er en vigtig funktion i retssamfundet, siger hun og uddyber: - Der skal være nogen, der påtager sig rollen som forsvarsadvokater. Nogen, der forsvarer dem, vi allermindst kan lide.

Udgivet 7. december 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

TAMMI ØST, skuespiller,  måtte som blot 15-årig konfrontere et af livets helt store prøvelser. Hun måtte bede sin elskede mor om at afgive forældremyndigheden.

- Det var behæftet med så stor skam, at jeg måtte gøre hende så ondt. Ja, det var så jeg næsten tænkte: Har jeg slået hende ihjel nu? Begynder hun at drikke endnu mere, fordi jeg har gjort det her?

Udgivet 27. november 2023

Henning R Jensen i Maries Rum

HENNING R JENSEN udkom i 2022 med bogen: Derfor skaber du dit eget liv - med baggrund i kvantefysikken. Hans tanker om vores eksistens er, at vi først og fremmest er et energifelt, sekundært en fysisk krop. - At se mig selv som krop kan jeg ikke rigtig længere. Jeg kan konstatere, at jeg er det her energifelt, for det er der altid.

Udgivet 10. november 2023

Mikkel Fønsskovi Maries Rum

MIKKEL FØNSSKOV, journalist, tidligere TV-vært, forlagsredaktør og forfatter. Fortæller om forandringens mulighed, om at blive ny og stadig være den samme. For hvad er et menneske - kun én ting?

Udgivet 27. oktober 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

ESBEN PRETZMANN var med til at skabe dansk tv-historie inden for satire og komik, da han i 00´erne var en del af trioen Drengene fra Angora. Det var en ydmygelse som 10-årig i skolens frikvarter, der gav ham en erfaring, der har siddet i ham resten af livet. - Den erfaring lærte mig, at jeg kan selv tage et ansvar. Jeg kan ændre på tingene. Jeg er ikke bare et offer, der bliver hvirvlet rundt i livet. Jeg kan vælge hvem jeg vil være. 

Udgivet 13. oktober 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

ANNE DORTE MICHELSEN i samtale om det savn, vi alle kender til, om Jesus i virkeligheden var Guds søn og om det grænseoverskridende i at søge derhen, hvor man mærker sig selv.

Udgivet 29. september 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

KASPER WINDING skrev sangen SJÆL I FLAMMER, men hvad er sjælen egentlig? - Min fornemmelse er, at min krop er noget, der bærer rundt på min sjæl, siger Kasper Winding i programmet og gør det klart, at det også er sjælens tilstedeværelse, der får ham til at tro på en eller anden form for eksistens efter døden.

Udgivet 15. september 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

JENS BLENDSTRUP, forfatter, fortæller om en nat på Assistens Kirkegård der ændrede hans liv. – Det er den mest surreelle oplevelse, jeg nogensinde har haft. 

For pludselig var vintermørket på kirkegården den nat for 15 år siden forandret til noget andet. - Det var en langt-ude-oplevelse. Det er meget svært at forklare. Jeg skammede mig over det og ville dengang ikke fortælle om oplevelsen til nogen.  

Udgivet 1. september 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

POUL JOACHIM STENDER, forfatter og sognepræst. I samtale om frygten for livet. - Den frygt for livet er meget større, end den frygt vi udadtil siger, at vi har for terror, forurening, atombomber osv., siger Stender og uddyber: - Det gælder vores tid rigtig meget. Der er kommet en forsigtighed ud over alle grænser, der gør, at man barrikaderer sig bag volde af forsikringer, opsparinger og ditten og datten.

Udgivet 18. august 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

NIELS SKOUSEN - Den folkekære musiker, sangskriver og poet blev født for tidligt i vinteren 1944, men overlevede både kulden, bombningerne og flugten til Danmark med sin tyske mor.  En særlig oplevelse som dreng nogle år senere på Drejø ved Svendborg gav ham en grundtone i tilværelsen, der skulle sætte sit præg på ham som musiker og kunstner.

Udgivet 4. august 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

METTE BOCK - Jeg ønsker at min mor skal dø snart. Men tanken om aktiv dødshjælp er mig vederstyggelig. Sådan formulerer tidligere kultur- og kirkeminister Mette Bock sig, når hun besøger Maries Rum. Mette Bocks mor lider af demens og "læner sig", som Mette Bock udtrykker det, langsomt ind i døden. Hun har ingen hukommelse, men små glimt af få sekunders varighed kan have stor betydning. - Hun er væk. Men også intenst nærværende, for jeg mærker hendes sjæl så stærkt. 

Udgivet 21. juli 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

KASPER STØVRING, forfatter og debattør oplevede eksistentiel krise som 17-årig.  Han mener, at vejen ud af mistrivsel går igennem resignationen. 
Det handler om selvopgivelse. Opgiv alle de tanker, der kredser rundt i ens hoved, så man cykler rundt i det samme lort igen og igen. Lad det ligge. Lad være med at tænke på det. Kom ud af det. 

Udgivet 7. juli 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

WALTHER REBERNIK, advokat og forfatter udkom 7. juni 2023 med den anmelderroste roman Satans Datter, der blandt andet fik fem stjerner i Berlingske. Romanen er første bind i en trilogi. 

Han har i løbet af kriser i sit liv ofte haft tanker om, hvorvidt det er Gud, der straffer ham.  -Jeg måtte jo have gjort noget galt. Jeg har kigget op, og jeg har tænkt: Hvad er meningen. For jeg har syntes, at jeg havde levet et fromt liv, knoklet og holdt mig i sporet, fortæller Walther Rebernik, der siden kom ud af det, han kalder ”ufrugtbare tanker”.

Udgivet 23. juni 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

CHRIS MINH DOKY - Det gælder i musikken og i livet helt generelt. Sådan lyder et af budskaberne fra en af Danmarks internationalt anerkendte musikere. "Hvis vi er forhippet på at nå til et mål i livet… jeg vil have det arbejde, den uddannelse, den partner…. Så risikerer man ikke at se, hvad der sker samtidigt. Det er som at sætte sig i et tog og være så fokuseret på destinationen, at du ikke ser, hvad der sker undervejs".

Udgivet 9. juni 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

SIRI KARLSEN beretter i denne udgave af Maries Rum om hele to nærdødsoplevelser hun har haft. Begge oplevelser husker hun klart og tydeligt: Første gang som 5 årig i en badeulykke ved Furesøen og anden gang i 2017, da hun lå i koma efter flere operationer. I programmet taler hun med sognepræst Mette Lundgaard Hansen om oplevelserne og deres betydning, som står meget klart for hende: "Det er ikke døden, men hvad vi har lige nu, det drejer sig om".

Udgivet 30. maj 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

MICHALA PETRI, international blokfløjtesolist, havde en livsforandrende erfaring ved en, ellers meget hverdagsagtig, oplevelse: Hun havde mistet sine bilnøgler og kunne derfor ikke komme hjem efter en koncert. Efter at have søgt efter nøglerne i to timer skete der noget, som mindede hende om at overgive sig til tilliden.

Udgivet 12. maj 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

LOUISE SCHACK ELHOLM,  tidl. kirkeminister. At bruge bønnen til at søge trøst blev livsforandrende for Louise Schack Elholm (V), da hun som barn blev mobbet og følte sig alene,  uden at have nogen at kunne betro sig til. Hun fandt Fadervor og brugte bønnen til at finde håb og lys og sætte ord på sine oplevelser. ""Gud blev den jeg kunne betro mig til og bede om styrke". 

Udgivet 28. april 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

JIM LYNGVILD, designer og fotograf er asatroende, men laver alligevel billeder der formidler fortællinger fra bibelen og udstiller dem i folkekirken.
Han mener at det er ligegyldigt, hvilken ramme eller mursten, man bygger op om sin tro: "Hvis man ejer evnen til at lade sin hjernes elastik suge det svar op man søger efter, så er man religiøs. Så handler det ikke om, om det er Odin, Jesus eller Buddha."

Udgivet 14. april 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

MORTEN MELDAL, professor i kemi ved Københavns Universitet, modtog sidste år Nobelprisen for hans banebrydende forskning af den såkaldte klik-kemi. Han fortæller om forskningens grundlag: "For at undersøge nyt, bliver vi nødt til at forestille os ting, som vi ikke ved noget om - der er altid et element af tro".
Er det Gud der har "designet" verden eller om det er ren kemi, der er grundlaget for vores eksistens?

Udgivet 31. marts 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

LONE HERTZ, skuespiller: "Lige indtil jeg fik min søn, vidste jeg faktisk ikke hvorfor jeg var her. Jeg følte at jeg var gået forkert, simpelthen." Skuespiller Lone Hertz tror på, at Gud giver os en opgave i livet. Da hendes søn blev hjerneskadet, kun 10 måneder gammel, blev det hendes livs opgave. 

Udgivet 17. marts 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

ANDERS BRIX HAUSER har, som en del af Siriuspatruljen, patruljeret med hundeslæde i Grønland. Han fortæller i Maries rum om det at føle sig lille, om motivationen bag at tilbringe to år af sit liv alene med sin makker og 13 hunde. For hvad gør man sig af tanker om tro og eksistens, når man befinder sig under ekstreme forhold så lang tid?

Udgivet 17. februar 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

HENRIK GOLDSCHMIDT, musiker, oplevede, hvordan han ved hjælp af musikken kunne gøre en forskel for flygtninge fra krig. Det blev vejen til hans livsprojekt: At reparere verden med musik. Han handler på baggrund af sin jødiske tro og i taknemmelighed over de mennesker der hjalp hans familie på flugt fra krig.

Udgivet 3. februar 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

LIVSTRUENDE MISSIONER - Vores gæst er en del af de danske specialoperationsstyrker, der med kort tids varsel kan blive sendt ud på farlige missioner verden over. Det kræver diskretion. Vi kalder ham i programmet for "PJ". For PJ var det særligt en livstruende mission i Somalia, der gav ham livsforandrende erfaring. 

Udgivet 20. januar 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

JESPER BORUP, Radiovært på DR,  fik en dag i sin lejlighed en oplevelse, han aldrig glemmer: En Jesus-lignende skikkelse kom ifølge Jesper Borup gående hen til ham i stuen. Skikkelsen var intens, havde et særligt lys omkring og var alligevel et menneske i kød og blod. Først 20 år efter valgte Jesper Borup at stå frem og fortælle:  Oplevelsen var så stærk, at alle detaljer og følelser fra besøget stadig står knivskarpt.

Udgivet 6. januar 2023

Portræt af gæst i Maries Rum

MORTEN KIRCKHOFF, vært på rejseprogrammet “nul stjerner”, har gennem hele tilværelsen levet af sin kreativitet. Konventioner bliver med stor fornøjelse vendt på hovedet - men ikke når det gælder Juleaften: Når det gælder højtider i kirken, så skal man ikke rokke for meget ved koncepterne.

Udgivet 22. december 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

BERTEL HAARDER,  fortæller om den store sorg han oplevede, da hans søn som femårig blev alvorligt syg, og alt forandrede sig for familien. En sorg som bliver ved med at følge med hele livet. Hvordan kan man forholde sig til den eksistentielle krise, som en stor sorg er?

Udgivet 9. december 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

LARS HAAGENSEN,  af de fleste nok bedre kendt som Lars H.U.G., musiker og kunstner, tror på alt og ingenting, men mener alligevel, at mirakler sker.

Han fortæller om en særlig oplevelse med en fremmed kvinde, han mødte i Berlins lufthavn, da han hastede hjem til sit dødssyge barnebarn. "Vi er nødt til at lade os fortrylle og overgive os til det, der er større end os selv."

Udgivet 28. november 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

ANN ELEONORA JØRGENSEN, skuespiller, oplevede for ikke så længe siden, at blive diagnosticeret med brystkræft: " Når du ligger i en scanner, på en kold, hvid stue, er du meget alene. Det er kun mig der har fået diagnosen - det er jeg helt alene om."  "Efter diagnosen blev jeg ensom. Jeg søgte ikke mod gudstjenester og kirkerum, som jeg troede, jeg ville. Jeg søgte mod havet - og der vil jeg altid mærke en følelse af guddommelighed."

Udgivet 4. november 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

LARS MUHL, musiker og forfatter, har siden han var 15 år, studeret religion som en direkte følge af hans yngre søsters død. Hun døde af en hjernesvulst som 6- årig. Et dødsfald der gav Lars Muhl store skyldfølelser, som ingen håndterede, men som han senere erfarede, gav ham en vej i livet: "Jeg fandt min vej igennem det. Det gav mig en åbning ind til noget helt andet, noget som jeg skulle beskæftige mig med".
Udgivet 21. oktober 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

JACOB BIRKLER, filosof, debattør og tidligere formand for Det Etiske Råd afslører i denne udgave af Maries Rum, at det var en døende kvinde på hospice, der fik ham til at skifte holdning til aktiv dødshjælp. En bemærkning fra hende fik ham helt til at ændre opfattelse. Hun sagde: “Tænk Jacob, så fik jeg lige en dag mere”. Da forstod jeg, at jeg havde mistet det allervigtigste: Blikket for hende - hvor er du, hvad håber du? Selv om jeg sad lige ved siden af hende. Det eneste jeg havde haft blik for, det var dybest set mig selv.

Udgivet 7. oktober 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

MARTIN BIGUM, billedkunstner, oplevede i 1989 Berlinmurens fald. Det blev en livsforandrende oplevelse, der var medvirkende til at skabe hans vej som kunstner: "Samtiden kan hoppe op på næsen af dig og sige: Nu ændrer tingene sig, nu kan du gå ud og gøre en forskel".
Udgivet 21. september 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

SÆRUDGAVE SOMMER, i denne udsendelse tages der fat på sommerens største nyheder, der diskuteres dem ud fra et eksistentielt perspektiv.
Sognepræst Tom Thygesen Daugaard og gæstepræst Mette Marbæk Johansen fra Ringsted diskuterer nogle af de store samtaleemner i sommeren 2022.

Udgivet 9. september 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

MATHIAS HAMMER, holdkaptajn i den klassiske musikquiz på DR2 og konservatorieuddannet pianist har et nært og varmt forhold til kirken og holder af at komme til gudstjeneste, men tror ikke på alt, hvad kirken forkynder og hvordan man lever med, ikke at tro på et liv efter døden: "Man skal være tilstede når man er her, men når det er slut, så er jeg her kun i mine kæres erindringer."

Udgivet 26. august 2022

Margrethe Auken i Maries Rum

MARGRETE AUKEN, politiker og præst, mistede sin mor, da hun var blot 22 år. Det blev et vendepunkt i hendes eget liv: "Man tror, at man kommer sig over døden, men det gør man ikke. Man kan lære at leve med det - det var et chok for mig selv, men en vigtig erfaring i mit arbejde som præst." 

Udgivet 12. august 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

CAMILLA BENDIX - Som bare 17-årig, blev det skuespiller Camilla Bendix tunge opgave, at fortælle familien om morens pludselige død:  "Jeg bærer en skyldfølelse med mig over at have påført mine nærmeste den store sorg".

Udgivet  22. juli 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

JESPER LOHMANN - Det var en livsforandrende oplevelse der, efter mange år, stadig smerter skuespiller Jesper Lohmann at tale om: "Jeg kunne ikke forstå min far, og det tog mig mange år at blive klar over, hvad det var der skete i situationen".  Han taler med præst Tom Thygesen Daugaard om betydningen af  "Jeg elsker dig", om at lægge Gud oven i sine relationer og om hvad det særlige er, som kirken kan.

Udgivet 8. juli 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

ISABELLA ARENDT - Tidligere formand for Kristendemokraterne, taler med sognepræst Tom Thygesen Daugaard om at inddrage gud i sit liv: "Fordelen ved at tro på at Gud findes, at have den tro er, at jeg ind imellem kan fralægge mig ansvaret for mit liv og være i tvivlens, afmagtens og det svarløse rum. Der er en anden der kan åbne og lukke nogle døre og jeg kan for en kort stund være blind passager i mit eget liv og ansvarsfri i perioder."

Udgivet 24. juni 2022

Portræt af gæst i Maries Rum

LARS THIESGAARD har haft mere end 700 dubbing-roller. Dvs. som den danske stemme i tegnefilm, b.la. som vortesvinet Pumba i Disneys Løvernes Konge. Han taler i  Maries Rum med sognepræst Annette Kruhøffer om stemmes betydning for vores oplevelse af hinanden, og om hvilken stemme mon Gud har? 
Udgivet 10. juni 2022

ANDERS SAMUELSEN - om nederlaget som en sejr.  "Men det er for latterligt at lade som om det ikke gør ondt, for det gør det. Det betyder noget, for man har jo krop og sjæl i det."  Tidligere leder af liberal alliance, Anders Samuelsen, taler med præst Anne Helleberg Kluge om nederlagets øjeblik og om der måske i virkeligheden er mere udvikling at hente i nederlaget end i sejren?

Udgivet 30. maj 2022

HOLGER BECH NIELSEN, professor emeritus i teoretisk højenergifysik - om hvorvidt, der står en Gud bag det, vi oplever som tilfældige hændelser: "Hvis der er en Gud, så har han måske netop vanskeligt ved at udtrykke sig ved andet end det, der tilsyneladende er tilfældigt."

Udgivet 13. maj 2022

DENNIS KNUDSEN - "Det var alt for smertefuldt, alt for mange gange": Efter 25 års fortvivlende, forgæves forsøg på at blive forælder, fik Dennis Knudsen endelig, som 55-årig, muligheden for at blive far, via et amerikansk firma.  Alligevel er han ikke i tvivl om at det er Gud der har skabt hans børn til ham: "Fordi han ved, at jeg kan bære den opgave at være forælder." 
Udgivet 29. april 2022

KIM LEINE -  Efter en sen debut som forfatter, har Kim Leine udgivet 9 romaner, 4 børnebøger og  modtaget flere litteraturpriser.  Han fortæller om et liv fyldt med voldsomme kultursammenstød og oplevelser, der førte til et evigt ønske om at flygte fra sit eget liv og dybe nedture: "Hver eneste dag skulle jeg tilpasse mig en fuldstændig ny opfattelse af verden." 

Udgivet 15. april 2022

JYTTE ABILDSTRØM - Den 88-årige skuespiller og teaterleder, Jytte Abildstrøm er kendt fra en lang række af roller på teater, film og tv-serier.  Men hun fortæller at hele hendes liv er formet af tilfældigheder og den gave hun har fået af Vorherre.  "Jeg er lidt skæv i det og sikken et held at jeg mødte nogen undervejs, der havde lidt det samme."

Udgivet 1. april 2022

JENS LUNDGREN,  forskningsleder, professor og overlæge i infektionsmedicin har mange gange været medvirkende til beslutninger, der blev taget på et samfundsmæssigt plan gennem COVID-19 pandemien 2020-2022.  "Vi skal som samfund kunne stå på mål for, at vi passede på dem der havde mest behov for det".  Det er næstekærlighed og en del af det værdisæt, som troen giver mig, fortæller Jens Lundgren.

Udgivet 18. marts 2022

KAREN-LISE MYNSTER,  skuespiller,  har altid haft poesien som en del af hendes liv. Hun har altid skrevet og læst digte. I programmet taler hun med sognepræst Laura Daphne Jensen om ordet og poesiens univers. Om at sætte sig selv til side til fordel for værket og inderligt håbe på at der findes en guddommelig kraft.

Udgivet 4. marts 2022

VIBEKE LIND JØRGENSEN - Som overlæge på Rigshospitalet og specialist i hjerte-lunge lidelser har Vibeke Lind Jørgensen bl.a. behandlet mange af de hårdest ramte corona-patienter. Hun bevæger sig dagligt i grænselandet mellem liv og død, og dilemmaet ligger ofte ikke i hvad der skal gøres, men hvad man skal lade være med at gøre. 

Udgivet 18. februar 2022

CARSTEN KNUDSEN, komponist, musiker, skuespiller og foredragsholder.  "Jeg har overvejet at begrave hende", siger Carsten Knudsen om Gertrud Sand. Den rolle han spillede i The julekalender, som en del af trioen De nattergale. Hun kan godt komme til at fylde for meget i mit liv, men jeg bliver stadig glad over at gense hende i julekalenderen, der efter 30 år og 13 genudsendelser, stadig må sige danskerne noget.
Udgivet 4. februar 2022

JOSEPHINE KLOUGART - Med to nomineringer til Nordisk Råds Litteraturpris har Josefine Klougart etableret sig som en af tidens væsentligste danske forfattere. Hun fortæller om, at give slip på ideen om, at kunne kontrollere alting og blot være tilstede i den konkrete verden. Som da hun på trods af sin store angst for at dø, oplevede en stor rolighed og lyst til at give slip, da hun var faretruende tæt på at dø. 

Udgivet 21. januar 2022

NYTÅRSKAVALKADE  - Fem præster fra Maries Rum og vores vært er samlet til denne særlige udgave. De diskuterer nogle af de livstemaer, der blev vendt i programmet i i 2021. Vi genhører klip fra året der gik og diskuterer det okkulte, den uventede kærlighed, meningsløsheden, spøgelser, livstilfældigheder, ånden i glasset, astrofysikeren der tror på Gud - og hypnotisøren der ikke gør.

Udgivet 7. januar 2022

HANS DAL, komponist og  musiker, er nok mest kendt for sin medvirken i julekalenderne om Nissebanden. Han var medforfatter på manuskriptet til den første julekalender, der blev sendt på DR i 1984 og har også  skrevet musikken til alle afsnit.  Hans Dal har derudover komponeret musik til flere nye salmer.  Han deler  sin historie om at være fremmed for sig selv, om melankoli og om hvordan det at spille og formidle de gode historier er blevet hans mission. 

Udgivet 22. december 2021

JAMES PRICE, uddannet komponist, kapelmester, vært på mange madprogrammer på TV samt ejer af restuarantkæden Brdr. Price taler med sognepræst Tom Thygesen Daugaard om den svære periode i hans liv, hvor en række dødsfald i familien, på meget kort tid, satte sine spor med mange modsatrettede følelser. I udsendelsen er der dog også plads til lidt mere hyggelig snak om den bedste julemad, og hvordan man undgår at stresse over forberedelserne.

Udgivet 10. december 2021

JAN HELLESØE er hypnotisør, illusionist og psykologisk manipulator. Han har i tv-udsendelser, ved hjælp af hypnose, fået en ung kvinde til at tro at hun så Jesus sår i sine egne håndflader.  "Vores virkelighedsopfattelse er i virkeligheden ikke som vi tror. Hukommelsen trækker på alle mulige erfaringer vi har og sætter dem sammen. Den tilføjer noget ekstra og lidt der minder om noget lignende vi har oplevet. Vi går og smålyver lidt for os selv hele tiden. "   

Udgivet 26. november 2021

CHARLOTTE RØRTH var hverken et religiøst eller spirituelt søgende menneske, da Jesus viste sig for hende hele to gange. Journalist, forfatter og  foredragsholder Charlotte Rørth fortæller i dette afsnit af Maries Rum om sine møder med Jesus, og hvordan oplevelserne forandrer hele den måde, hun er i livet på. "Han smiler sødt og kærligt og lægger en sætning i mit hoved: Jeg stoler på dig!" - super irriterende som han altid er. 

Udgivet 17. november 2021

Søs Egelind - Skuespiller Søs Egelind gjorde sig en livsforandrende erfaring, da hun efter en teaterforestilling tog til det plejehjem, hvor hendes elskede mor netop var afgået ved døden. Alt var væk. Hun var væk. Da jeg så min døde mor, forstod jeg hvor stor sjælen er, fortæller 63-årige Søs Egelind i Maries Rum.

 Fraværet af liv hos sin ellers livfulde mor har på den måde overbevist Søs Egelind om ét forhold omkring vores eksistens: Kroppen er som et hylster for alle vores tanker og vores kærlighed.

Udgivet 29. oktober 2021

Sonja Oppenhagen - "Man kan også gøre noget andet".  Det er det råd, Sonja Oppenhagen i denne samtale gerne vil give videre til de mange mennesker der har svært ved at få børn. 

Den folkekære skuespiller har i denne samtale et budskab til alle dem der kæmper med at få børn.  Hun fortæller om den livsforandrende begivenhed, det var at se et lille foto af sin søn, som er adopteret fra Sydkorea og om store kærlighed hun mødte i det.  Kærligheden som ikke er afhængig af kød og blod, men er lige stor til både hendes biologiske datter og  adopterede søn.

Udgivet 15. oktober 2021

Johan Fynbo - "Videnskaben kan udtale sig om de meget konkrete ting i livet, men livet er meget større end det." 

Professor i astrofysik Johan Fynbo har i over 15 år arbejdet ved Niels Bohr Institutet som astrofysiker og underviser.  Og så tror han på kristendommens skabende Gud.  Hvordan troen på en guddommelig eksistens, sagtens kan hænge sammen med det at være videnskabsmand og om en skelsættende guddommelig oplevelse, han havde som teenager,  fortæller Johan Fynbo om i denne episode. 

Uddgivet 1. oktober 2021

Lasse Spang Olsen - "Efter at de havde slået det første søm i hånden begyndte jeg at bede.." fortæller Lasse Spang Olsen om dengang han blev korsfæstet på Fillippinerne. Filminstruktør,  stuntmand og dokumentarist Lasse Spang Olsen rejste i 2014 til Fillippinerne for at lade sig korsfæste i et forsøg på at finde Gud. Forinden forpligtede han sig på at modtage grundig undervisning i den katolske kirke og lade sig katolsk døbe. "Jeg troede, man kunne lære at tro, ligesom man kan tage et dykker-certificat" - det virkede ikke. Forandringen kom først, da de havde slået det første søm i hans hånd. 

Udgivet 16. september 2021

Steffen Jensen har som journalist rapporteret fra Mellemøsten i over 30 år. Det mest pinefulde i hans job, har været at se børn der lider og i denne episode af Maries Rum, fortæller han om, hvilken stor betydning det har haft for hans prioriteter, at rapportere om krig og ødelagte liv.  Han tror samtidig på, at den uperfekte verden kan gøre os til bedre mennesker, og har  en mening om, hvordan man bedst kan hjælpe.

Udgivet 3. september 2021

Tahmina Salik er kandidat i internationale forhold fra Syddansk Universitet. Hun kom til Danmark med sin familie som barn og oplevede en stor frihed, efter at have haft en helt anden barndom under Talebans styre i Afghanistan: Det blev forbudt at for piger at gå i skole og hun levede med lyden af raketter som en stor del af hverdagen, der endda blev en del af barndommens leg.
Hun fortæller om at leve under Talebans styre og hvordan det påvirker et menneske, når rammerne om ens eksistens er præget af uvished og frygt.  Programmet er optaget netop som Taleban igen har  overtaget magten i Afghanistan.

Udgivet 20. august 2021

Anne-Grethe Bjarup Riis - Som teenager så filminstruktøren Anne-Grethe Bjarup Riis en sen aften tre mørkklædte skikkelser ved kirken. Synet glemmer hun aldrig, for det skræmte hende for vid og sans. For hvad var det egentlig, hun så? Oplevelse gjorde, at hun valgte kirken og kristendommen til - og senere fik sine børn døbt. Hun taler i denne udgave af Maries Rum med  sognepræst Tom Thygesen Daugaard og vært Rasmus Birkerod om kirken og det okkulte.

Udgivet 13. august 2021

Bent Melchior - Onsdag den 28. juli 2021 døde tidligere overrabbiner Bent Melchior i en alder af 92 år. Da han gæstede  Maries Rum tidligere på året, optog vi to episoder med ham: Episode 3, som blev udsendt i februar, og derefter denne optagelse, som vi udsender nu til hans minde. 

Udgivet 30. juli 2021

Mette Blomsterberg - Konditor, tv-vært og iværksætter Mette Blomsterberg forventer altid det bedste af livet, men er vild med mixet af det gode og det triste i tilværelsen. Hun stoler altid på sin mavefornemmelse og tror ikke på noget - og så alligevel ... 

Udgivet 16. juli 2021

Pernille Aalund - Fra Succesfuld erhvervskvinde og talk-show-vært til  forfatter af en bønnebog,  foredragsholder og 60.000 følgere på sociale medier, hvor hun dagligt laver live-bøn. 

For seks år siden var Pernille Aalund en succesfuld, men hårdt presset, erhvervskvinde. Under en tv-optagelse, gemte hun sig på et toilet og bad i en bøn om hjælp. Det blev begyndelsen til en stor forandring af hendes liv.

Udgivet 2. juli 2021 



Peter Bonde - I Danmarks første kamp ved EM handler alt sammen pludselig om mere end fodbold. Peter Bonde er gæst i Maries Rum. Han har selv har arbejdet 10 år med A-landsholdet, heraf de seks med fodboldspilleren Christian Eriksen, der pludselig faldt om midt i kampen. Peter Bonde har fortsat billeder på nethinden, fra den kamp,  han ikke kan slippe. Han taler i denne udgave af Maries Rum  om de billeder, om døden der pludselig kom tæt på os allesammen - og hvad det gør ved os.

Udgivet 18. juni 2021



Özlem Cekic - Tidligere medlem af folketinget og nuværende  generalsekretær for Brobyggerne,  debattør og foredragsholder. 

Et besøg ved Grædemuren blev en øjenåbner for Özlem Cekic, der siden startede på at skabe det, der nu er et begreb: Dialogkaffe.

Udgivet 4. juni 2021



Pia Kjærsgaard, 74 år og en af de bedst kendte politikere i Danmark. Hun er stifter af Dansk Folkeparti og har været formand for Folketinget, men vælger at ikke alt i livet skal handle om politik og fortæller om at have venner blandt sine politiske modstandere.

Hun siger selv, at hun er et kontrol-menneske og har svært ved den afmagt hun føler, når hun ikke kan hjælpe sine nærmeste.

Pia Kjærsgaard om sit livs fortrydelse og afmagten hun følte, da hun ikke kunne hjælpe sin bror.  Hun fortæller i programmet også om  hvad denne fortrydelse har fået hende til at gøre senere i livet.

Udgivet 21. maj 2021

Laurits Emanuel - Den ene halvdel af musikduoen Fyr og Flamme og  vinder af Dansk Melodi Grand Prix 2021. 
Selv om han troede, at København var en vigtig base for en kunsterisk karriere, tog den først fart, da han flyttede  til Jylland. Midt i tomatplukning og familie-forøgelse fik han ro og kom ud, hvor der var plads til at tale med sig selv: "Når man taler med andre, møder man sig selv og når man taler med sig selv, møder man sin gud".

Det fortæller han om i programmet og hvad det også betyder for den måde hvorpå han skriver sange og komponerer musik.

Udgivet 6. maj 2021


Thure Lindhardt - Skuespiller med betydelige roller, også internationalt. 

Som ung, nyuddannet skuespiller er Thure Lindhardt meget  i tvivl, om han kan udfylde en stor krævende rolle. Instruktøren af filmen kigger på den unge Thure med milde øjne og siger: "Det tror jeg godt du kan". "Det blik, og de ord gjorde mig i stand til at gøre noget, jeg ellers ikke ville være i stand til. Jeg voksede igennem det." Udgivet 23. april 2021





Vigga Bro - Skuespiller og instruktør og i dag  historiefortæller med et stort repertoire af historier. Både genfortælllinger fra hele verden og  egne med hendes liv som kilde. Hun meldte sig ud af folkekirken, men  afviser ikke mødet med det guddommelige og har stor respekt for kærlighedsbudskabet i bibelen. 

Hun var kun 2 1/2 år gammel, men husker alligevel  da hendes mor hjalp en tysk soldat under krigen og med ordene "Det her er ikke hans krig" lærte hende noget væsentligt om mennesket.  

Udgivet 8. april 2021




Kim Fupz Aakeson - Ophavsmand til  børnebogsserien om Vitello og manuskriptforfatter som står  bag citater som "Bare ærgerligt Sonny-boy" og "Hvis jeres sexliv var et dyr, hvilket dyr var det så" fra filmen Den eneste ene.  Han tror ikke på Gud, men holder meget af Bibelens fortællinger, som rammer os lige i eksistensen, fordi de handler om  at være menneske. Da Kim Fupz Aakeson var 11 år, gav hans far ham den besked, at han ikke ønskede at se ham mere. Det var en tirsdag og beskeden blev overbragt sammen med en sodavand. Findes der et følelsesmæssigt immunforsvar over for den slags? Og er man alene om sit liv, hvis man ikke har en tro? 

Udgivet 26. marts 2021


Jacob Mark - SF's gruppeformand, børne- og undervisningsordfører samt medieordfører. Som 27 årig valgte Jacob at lade sig døbe. "Nu er jeg ikke bange for at dø længere" fortæller han i Maries Rum, "døden er for mig ikke sort" 

Udgivet 12. marts 2021




Bent Melchior - I 2012 døde Bent Melchiors barnebarn, 36 år gammel. "Jeg diskuterer stadig med Gud, hvad meningen var"  siger Bent Melchior. Findes meningsløsheden, eller er der en guddommelig mening med de ting, der sker, som vi bare ikke altid kan se?

Udgivet 26. februar 2021

Morten Messerschmidt - Da Morten Messerschmidts lillesøster blev brutalt myrdet, efterlod hun sig 4 børn. Familien var i chok, men midt i forfærdelsen måtte de rykke sammen om det fælles ansvar for børnene. Det pludselige ansvar gav nye perspektiver på tilværelsen og viste familien, hvordan håb og lys kan opstå midt i det sorteste mørke. 

Udgivet 11. februar 2021




Peter Aalbæk Jensen - Medstifter af Zentropa, filmproducent og nu også økologisk landmand.  Da Peter Aalbæk Jensen, som ung, kyssede sin afdøde mormor farvel, trillede en tåre af blod ned af hendes kind; "Der fandt jeg min gud igen".  Hør om  troen på, at der findes noget der er større end vores fornuft,  om vi forenes med vores kære efter døden og om der findes en djævel?  

Udgivet 28. januar 2021